Je to už pekných pár mesiacov, čo nám rôzne potraviny doslova otravujú život. Poľská posypová soľ sa podľa podľa Poliakov „hodí“ aj do klobás a ďalších mäsových výrobkov. Podľa Slovákov sa síce nehodí, ale keď Slováci sú ochotní kupovať takýto „humus“ prečo im ju nepredať? Ale buďme spravodliví. Aj tzv. vyspelý Západ smrdí od hlavy až po päty. Pančované hovädzie konským mäsom a lasagne a la konské mäso zaznamenala aj inak vychytená firma Nestlé. Bratia Česi majú problémy s otráveným alkoholom, ktorého predaj bol zaznamenaný aj na Slovensku. Krutejší je aj dopad na ľudí, keďže v dôsledku otráv viacerí zomreli. No Poliaci sa nenechajú zahanbiť a slovenským deťom poprášia sladkosti jedom na potkany. Poľské kačky je tiež lepšie predať na Slovensku ako ich v Poľsku zaviesť do kafilérie. Poľskú kyslú kapustu s kyselinou mravčou tiež zrejme slovenský trh znesie. A tak by sa dalo pokračovať…

 

            Otázka však znie. Ako je možné, že sa takéto niečo vôbec dostane na slovenský trh? Ktoré firmy za tým stoja? Ktorí zločinci nám otravujú život? A čo robia zodpovední za tento stav? Alebo len skonštatujeme, že to nevadí, že také malé množstvo ľuďom neublíži? Opäť musíme za tým zrejme hľadať neschopných politikov, nezodpovedné orgány, ale aj honbu za maximálnymi ziskami firiem. Slovenská republika bola pred rokom 1989 sebestačnou krajinou pri výrobe kvalitných potravín. Potraviny sa v čase socializmu vyvážali na ten „vyspelý“ Západ, ktorý vedel, že u nás dostanú len kvalitu. Ale nové pravidlá po roku 1989 zlikvidovali domácu výrobu, domáci trh a dobrovoľne sme priestor pre dovoz potravín, ale aj iných tovarov uvoľnili tým, ktorí naň už čakali. Naši poprevratoví politici im v tom pomohli a prijali legislatívu, ktorá to umožnila. Ktovie za aké špinavé kšefty…a úplatky.

 

            Médiá, ale aj ústa zodpovedných sú plné rôznych komentárov čo by sa malo v tomto smere urobiť. Ale ruku na srdce. Čo sa zmenilo k lepšiemu? Prijali sa niektoré naozaj také opatrenia, ktoré by viedli k ochrane ľudského zdravia? Nie…Nič takého sa neurobilo. Prečo sa už dovoz takýchto potravín dávno nezakázal? Kto alebo čo tomu bráni? Bolo počuť, že keď sme v únii bolo by takéto prijaté opatrenie problémom. Tvrdíme že problém by vôbec nebol, keby mali zodpovední predstavitelia štátu trochu statočnosti v sebe a zakázali by dovoz takýchto potravín. Veď zdravie ľudí nie je na predaj. Čert zober celú Európsku úniu, ktorá robí na našich politikov bu..bu..bu…a bráni prijať razantné opatrenia, aby k takýmto veciam nedochádzalo. Slobodný trh má predsa len nejaké pravidlá nie? A keď ich niekto porušuje, nikto nám predsa nemôže brániť prijať takú legislatívu, pomocou ktorej ochránime zdravie ľudí.

            Zrejme nám ostáva len si brániť svoje zdravie sami. Ale ako keď sa na Vás na pultoch „usmieva“ tovar pekne zabalený, prifarbený, vystužený rôznymi prípravkami? Len a len zahryznúť. A pritom nám niekto vedome otravuje život…Kontroly sú nedostatočné, politici sa v médiách vyrozprávajú, chvíľu je okolo toho dusno, ale potom prídu iné kauzy, politikom odľahne, že to riešiť nemusia a život beží ďalej… Za takéto neriešené problémy, ohrozujúce ľudí na zdraví, politikom pripisujeme ďalší čierny bod…

 

Odpovedať

Musíte byť prihlásený, aby ste mohli pridať komentár.